Pohotovostný pátrací tím

Čísla na tiesňové linky, ktoré by mal každý vedieť

Či už sa nachádzate doma, v práci, alebo na cestách, nikdy neviete, kedy môžete naraziť na situáciu, kedy budete potrebovať rýchlu pomoc. 

Práve preto je dôležité mať uložené v telefóne všetky dôležité tiesňové čísla a linky, ktoré by vám mohli zachrániť život, alebo pomôcť riešiť núdzové situácie.

Dôležité tiesňové čísla a linky

Začnime s prehľadom čísel, ktoré by ste mali mať stále po ruke:

  • 112 – Všeobecná tiesňová linka v celej Európe, ktorá je dostupná 24/7 hodín.
  • 150 – Hasiči
  • 155 – Rýchla zdravotná pomoc
  • 158 – Polícia
  • 18 300 – Horská záchranná služba
  • 18 155 – Letecká záchranná služba
  • 0940 555 959 – Číslo Pohotovostného pátracieho tímu, na ktoré môžete volať, ak je niekto nezvestný alebo potrebujete našu pomoc

Nečakajte s nahlásením nezvestnosti

Pri nezvestnosti sú častokrát dôležité minúty. Preto nečakajte s nahlásením a kontaktujte políciu a Pohotovostný pátrací tím ihneď.

Pohotovostný pátrací tím je pripravený 24/7 vyjsť do terénu v rámci celej Slovenskej republiky či už na žiadosť štátnych zložiek alebo rodín nezvestných osôb a pomôcť pri pátraní aj s použitím našej techniky.

Ďalšie dôležité kontakty

Okrem tiesňových čísel a liniek pre všeobecné núdzové situácie existujú aj špecifické linky určené pre deti, týrané osoby a seniorov, ktoré by mali byť súčasťou zoznamu čísel uložených v našich telefónoch:

  • 116 111 – Linka detskej istoty, poskytuje podporu a radu pre deti v núdzi.
  • 116 000 – Linka pomoci pre prípady nezvestných detí v EÚ.
  • 0907 401 749 – Linka detskej dôvery, dostupná v pracovné dni od 14 do 20 hodín, poskytuje podporu a radu pre deti, ktoré potrebujú niekoho, s kým sa môžu porozprávať.
  • 0800 500 333 – Krízová linka pomoci, ktorá je dostupná nonstop pre ľudí v krízových situáciách.
  • 0800 212 212 – Linka pre ženy a iné osoby zažívajúce násilie, ktorá je dostupná nonstop a poskytuje podporu a radu tým, ktorí zažívajú alebo sa obávajú násilia.
  • 0800 172 500 – Senior linka, linka pre pomoc seniorom, poskytuje podporu a radu pre staršie osoby, ktoré potrebujú pomoc alebo len niekoho, s kým sa môžu porozprávať.

Tieto čísla sú nesmierne dôležité a môžu poskytnúť potrebnú pomoc a podporu tým, ktorí sú v núdzi alebo sa cítia ohrození. Uistite sa, že tieto čísla máte uložené vo svojom telefóne a že ich poznajú aj vaše deti a blízki.

Ako komunikovať s tiesňovými linkami

Ak sa dostanete do situácie, kedy budete musieť volať na tiesňovú linku, je dôležité vedieť, ako efektívne komunikovať s operátorom:

  • Snažte sa byť čo najkľudnejší. Aj keď to môže byť ťažké, pamätajte, že kľud vám pomôže lepšie komunikovať s operátorom.
  • Poskytnite svoje meno, presnú polohu a jasne popíšte situáciu.
  • V prípade ohrozenia zdravia opíšte rozsah zranení. Je zranený pri vedomí? Komu sa udalosť stala? Pomôže aj približný vek, opis osoby.

Využitie funkcie „ICE“ (In Case of Emergency) v mobilných telefónoch

Moderné mobilné telefóny sú navrhnuté tak, aby v prípade núdze poskytli rýchly a efektívny prístup k najdôležitejším informáciám. Jedným z najužitočnejších nástrojov, ktorý môžete využiť, je funkcia „ICE“ (In Case of Emergency).

Táto funkcia umožňuje uložiť dôležité kontaktné údaje pod označením „ICE“ pred názvom kontaktu. V prípade núdze tak záchranári rýchlo a jednoducho identifikujú, koho majú kontaktovať. Tieto údaje môžu zahrňovať čísla blízkych príbuzných, ale aj dôležité zdravotnícke informácie ako napríklad existujúce zdravotné problémy, alergie alebo používané lieky.

Ako príklad, ak máte v mobile uložené číslo na svoju matku pod názvom „ICE Mama„, v prípade núdze záchranári rýchlo pochopia, že ide o dôležitý kontakt na príbuzného, ktorý by mal byť informovaný.

Táto jednoduchá, ale efektívna funkcia môže v prípade núdze ušetriť záchranárom drahocenný čas a zabezpečiť, že vaši blízki budú rýchlo informovaní o vašej situácii. Uistite sa, že máte vo svojom telefóne nastavené kontakty „ICE“ a informujte o tejto funkcii aj svojich blízkych.

Ako nás môžete podporiť?

Pohotovostný pátrací tím pomáha iným a Vy teraz môžete pomôcť nám. Stojíme pri ľuďoch, ktorí sa ocitli v náročnej životnej chvíli a hľadajú svojich blízkych. 

Snažíme sa byť ľudskou, fyzickou aj technickou pomocou a podporou.

Ako zapamätať a naučiť ostatných tieto dôležité čísla

Je dôležité, aby ste si tieto čísla zapamätali a naučili ich aj svoje deti a blízkych.

Bezpečnosť je na prvom mieste a jedným z najdôležitejších krokov k tomu, aby ste boli pripravení na núdzové situácie, je mať pri sebe vždy dostupné dôležité tiesňové čísla a linky. Neodkladajte to. Uložte si tieto čísla do svojho telefónu ešte dnes a zdieľajte tieto informácie so svojimi blízkymi. 

Týmto jednoduchým krokom môžete zachrániť život.